Olika typer av klänningar

En klänning är ett plagg som fungerar i de flesta sammanhang, framför allt på sommaren kan det vara skönt att gå klädd lite mer luftigt och avslappnat. Och i riktigt festliga sammanhang som till exempel vid bröllop och baler är klänningen en självklarhet. Under flera århundraden var för övrigt en klänning det enda en kvinna kunde klä sig i, åtminstone i mer offentliga sammanhang.

PartydressIdag finns det hur många typer av klänningar som helst. Framför allt om man väljer att handla på nätet där utbudet är enormt. Fördelen med nätet är att utbudet är betydligt större än i fysiska butiker med fler märken, modeller och storlekar att välja mellan samtidigt som det ofta är billigare. Nackdelen som vid all klädshopping över nätet är så klart att man inte kan prova innan man köper. Väljer man dock ett märke där man är väl förtrogen med vilka storlekar som passar en kan det problemet undvikas.

Balklänningar och andra festklänningar är kanske den typ av plagg de flesta tänker på när de hör ordet klänning. Dessa klänningar går oftast ända ner till fötterna och bärs tillsammans med en underkjol. Balklänningar saknar ärmar och kan även sakna axelband samt ha en bar rygg. Ibland bärs även långa handskar till balklänningar.

En annan klassisk klänning är brudklänningen som började användas av framför allt kungligheter och dylikt under 1600-talet. Sedan slutet av 1800-talet är en brudklänning oftast vit till färgen och idag är det i princip en norm att den skall vara vit. Även en slöja på huvudet bärs ofta till brudklänningen.

Övriga typer av klänningar värda att nämna är exempelvis tältklänningar, vilka är A-formade och vadlånga, jumperklänningar som är rak och stickad, samt maxiklänningar, vilka ofta går ända ner till fötterna och som på senare år blivit allt populärare.